Indiai sült karfiol, gobi

Szerintem az egyik legjobb találkozás: indiai fűszerek és karfiol. Nagyon finom fűszeres, kicsit csípős előétel némi salátával, vagy köret tandoori csirke mellé, avagy simán nassolnivaló egy kis joghurttal. Nálunk most a köret szerepét töltötte be. Amúgy is nagyon szeretem a karfiolt, de ma a hagyományos karfiolleves / rántott karfiol gondolata valahogy nem igazán hozott lázba.
És ekkor jutott eszembe, hogy az indiai konyha is előszeretettel használja a karfiolt, így kicsit utána olvastam és megtaláltam ezt a receptet. Rizsliszt helyett sima finomliszt volt itthon, illetve curry levél is hiánycikk most a kamrámban, de ilyen apróságon nem akadunk fenn.
Hozzávalók:

1 szép karfiol rózsáira szedve

A karfiol főzővízéhez:
1/2 tk gyömbér-fokhagyma paszta
1/2 ek szójaszósz
1/2 tk citromlé

A fűszeres páchoz:
ízlés szerint őrölt chili
2 tk őrölt koriander
1/4 tk garam masala
1/4 tk kurkuma
1 tk gyömbér-fokhagyma paszta
1 tk őrölt római kömény
1/2 tk só
2 ek finomliszt
1 tk rizsliszt
2 ek kukorica keményítő
10 db curry levél dekorációnak

Tegyük fel forralni 3 bögre vizet a főzővíz hozzávalóival, majd tegyük bele a karfiolrózsákat és főzzük 3-5 percig, hogy kb félig megpuhuljanak. Szűrjük le és szárítsuk meg.

Keverjük össze a pác hozzávalóit, majd óvatosan forgattuk bele a megszáradt karfiol darabkákat, kevés vizet adhatunk hozzá, hogy jobban tapadjon a massza. Tegyük 10 percre a hűtőbe. Forró olajban süssük ropogósra.

Jó étvágyat hozzá!



Megjegyzések