Epres pavlova - az édes mennyország

Nagyon régóta szemezek ezzel az édességgel, valahogy azt gondoltam, hogy extra bonyolult dolog az elkészítése. De amikor rátaláltam a Street Kitchen receptjére, nem haboztam tovább. Igazi cukor bomba, de isteni finom. Alig várom hogy beérjen a ribizli....






A pavlovához:
3 tojásfehérje
3 ek víz
15 dkg porcukor
1 ek kukoricakeményítő

A krémhez:
35 dkg mascarpone
2 ek porcukor
1/2 vaníliarúd

A karamellizált eperhez:
25 dkg eper
3 púpozott ek cukor
1 ek víz
1 ek rózsavíz

A sütőt 190 fokra előmelegítjük. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A cukrot és a keményítőt elkeverjük.
A tojásfehérjéket egy csipet sóval  felverjük, amíg lágy habot kapunk. Hozzáadjuk a vizet és addig verjük, amíg újra összeáll a hab.  Fokozatosan adagolva hozzákeverjük a keményítővel elkevert cukrot. Végül addig verjük a habot, amíg egészen sűrű és fényes lesz.

A felvert habot a sütőpapírral bélelt sütőlapra kenjük korong alakban úgy, hogy az oldalai kissé magasabbak legyenek, helyet csinálva a krémnek. Az előmelegített sütőbe tesszük és azonnal visszavesszük a hőmérsékletet 150 fokra. 45 percig sütjük, amíg a habcsók külső kérget kap, de belül még puha. Elzárjuk a sütőt, ajtaját kitámasztjuk és további 1 órán át benne hagyjuk a pavlovát. 

A mascarponét keverőtálba tesszük és kikeverjük a porcukorral és a vaníliarúd kikapart magjával.

Az epret felszeleteljük. A cukrot és a vizet közepes lábosba tesszük, felolvasztom, majd néha megkeverve világosbarna karamellt főzünk belőle. Amikor kezd sűrűsödni és a színe megfelelő, lehúzzuk a tűzről és hozzákeverjük az eperszeleteket. Ha a karamell megkeményedik, visszatesszük a tűzre, és felolvasztjuk. Hagyjuk kihűlni, amikor teljesen kihűlt, friss epret szeletelünk bele.

Összeállítjuk a desszertet: A pavlovára kanalazzuk a mascarpone krémet és a tetejére halmozzuk a karamellizált epret.

Jó étvágyat hozzá!

Megjegyzések