Töltött tészta paradicsommártásban

Nagyon szeretem a tésztát ennek ellenére ritkán készítek. De ma rá kellett döbbenjek, hogy a házi tésztánál nincs is jobb, így esélyes hogy sűrűbben lesz az asztalon. Persze időigényesebb elkészíteni, mint a száraztésztát, de az íze is sokkal jobb. 
Ma erre a töltött tésztára esett a választás, amit több receptből raktam össze.

A tészta:
20 dkg liszt
2 tojás
1 tk só

A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk és folpackba csomagolva a hűtőben 1 órán keresztül pihentetjük.
Ez idő alatt kényelmesen el tudjuk készíteni a tölteléket és a mártást is.

A töltelék:
15 dkg bacon vagy kolozsvári szalonna apróra vágva
fél fej lila hagyma szintén apró kockára vágva
3 gerezd fokhagyma összezúzva
1,5 dl tejszín
15 dkg reszelt sajt
2 tojás sárgája
bors

A szalonnát jól kisütjük, együtt dinszteljük vele a hagymát is. Majd hozzáadjuk a fokhagymát és a tejszínt, borsozzuk és belekeverjük a reszelt sajtot. Félretesszük, amint megolvadt benne a sajt. Ha kihűlt kissé, akkor belekeverjük a tojások sárgáját.

A mártás:
5 dl paradicsomsűrítmény
2 gerezd fokhagyma összezúzva
só, bors, cukor
kakukkfű
balzsamecet

A fokhagymát kevés olajon megfuttatjuk, majd beleöntjük a paradicsomsűrítményt és ízlésünk szerint fűszerezzük. Ebbe a mártásba fogjuk kiszedni a megfőtt töltött tésztát.

A begyúrt tésztát lisztezett felületen vagy tésztanyújtó géppel vékonyra, 1 mm-re nyújtjuk a tésztát. Pogácsa szaggatót lisztbe mártva kiszúrjuk a tésztát. A korongok közepére egy kis kanálnyi tölteléket halmozunk. A tészta szélét egy vizes ecset segítségével megnedvesítjük és a korongot összehajtjuk, a szélét villával lenyomkodjuk, hogy a töltelék ne tudjon kifolyni. Lisztezett tálcára tegyük az elkészült töltött tésztákat. Sós forró vízben 6-8 percig főzzük, szűrőkanállal kihalásszuk, lecsepegtetjük és a paradicsommártásba forgatjuk. Reszelt sajttal kínáljuk.
Jó étvágyat hozzá!


Megjegyzések