Gombás lilahagymás quiche

Szeretek kísérletezni, variálni egy egy recepttel. Szerencsére eddig minden ilyen jellegű próbálkozásom ehetőre sikeredett, ami azért megnyugtató. Főleg akkor, ha nincs B terv.. de ettől is izgalmas a főzés. Igaz, ha nagyjából tudjuk, hogy mi mivel passzol, akkor kicsi az esélye hogy nagyon mellé nyúljunk, de az ördög sosem alszik..
Ezt az ételt is nehéz elrontani, adva van egy tésztaalap, ami lehet akár jó minőségű mirelit vajas tészta is, de mi magunk is elkészíthetjük. A töltelék teljesen ránk van bízva, tehetünk bele zöldséget vagy húst amit csak szeretünk. Jöhet a tejszínes-tojásos keverék, esetleg némi sajt és már mehet is a sütőbe. Mikor eldöntöttem, hogy quiche-t fogok készíteni, sorra vettem, hogy mi is van itthon, hogy mi legyen a töltelék. Végül a balzsamecetes lilahagyma mellett döntöttem, majd főzés közben még a serpenyőbe került egy kis gomba is... így van ez :) Persze a sajt sem maradhat ki, a sajt nálunk "kötelező" alapanyag. Az egyik legnagyobb kritikusom, az édesapám szerint "jó" lett, és nekem ennyi elég is :)

Hozzávalók:

Tésztához:
30 dkg liszt
15 dkg hideg vaj
kevés hideg víz

A vajat elmorzsoljuk a liszttel, sózzuk és annyi hideg vizet adunk hozzá, hogy egy jól gyúrható tésztát kapjunk. Kinyújtjuk és egy piteformába tesszük. 180 fokos sütőben 15 perc alatt elősütjük. Érdemes valamilyen nehezéket tenni a tésztára, hogy az elősütés alatt a tészta ne púposodjon fel - ez lehet bármilyen száraz hüvelyes, vagy sütőbab, végszükség esetén egy vízzel teli lábos. 

Jöhet a töltelék:

3 fej lilahagyma félkarikára vágva
kevés füstölt szalonna felkockázva
3 gerezd fokhagyma összevágva
20 dkg gomba felszeletelve
balzsamecet, zsálya, só, bors, tárkony

Egy serpenyőben lepirítjuk a szalonnát a lilahagymával, hozzáadjuk a fokhagymát és a gombát is, fűszerezzük és addig pároljuk, míg elfő a gomba leve. Még melegen elrendezzük az elősütött tésztán.

Keverék:
2 dl tejszín
3 egész tojás
2 gerezd fokhagyma összezúzva

A tojást enyhén elhabarjuk, hozzákeverjük a tejszínt és a zúzott fokhagymát, sózzuk és a pitére öntjük. Kevés sajtot kockára vágunk, rászórjuk és mehet is az előmelegített sütőbe kb 30 percre.
Jó étvágyat hozzá!



Megjegyzések