Csőben sült brokkolis csirke

Eljött a hétvége, azon ételek ideje, melyek kicsit több időt vesznek igénybe. De megéri! Kiadós fogásról van szó, melynek az két fő összetevője a brokkoli és a csirkemell. Külön külön is kiváló ételek készíthetőek belőle, de így együtt, maga a tökély. 

Hozzávalók:
1 nagyobb csirkemellfilé
a hús súlyának megfelelő mennyiségű brokkoli
3 gerezd fokhagyma
15 dkg reszelt sajt
besamel mártás:
2 ek. vaj
3 ek. liszt
5 dl meleg tej
3 dl tejszín
só, bors

A brokkolit rózsáira szedjük, alaposan átmossuk és forrásban lévő sós vízben félig megfőzzük. Leszűrjük és jól lecsepegtetjük róla a vizet. Amíg fő a brokkoli, a csirkemellet vékony szeletekre vágjuk, sózzuk és borsozzuk és egy serpenyőben félig megsütjük. Kevés olajjal kikent tepsibe tesszük a csirkét, ráhalmozzuk a félpuha brokkolit, megszórjuk a fokhagyma szeletekkel.
Elkészítjük a besamel mártást: a vajat felmelegítjük, rászórjuk a lisztet, kicsit megpirítjuk és lassan felöntjük a meleg tejjel. Közben folyamatosan habverővel keverjük, nehogy összecsomósodjon. Beletesszük a tejszínt is és addig főzzük, amíg krémes állagú nem lesz. A tűzről levéve sózzuk és borsozzuk, majd ráöntjük a tepsiben sorakozó finomságokra. A tetejére reszelt sajtot szórunk, meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal és előmelegített sütőben, 180 fokon kb 30 percig sütjük, szép aranybarnára. A köret szabadon választható, ki mit szeret. Mivel a férjem burgonyapárti, tepsiben sült burgonyával ettük.
Jó étvágyat!


Megjegyzések