Grillezett harcsa sajtos karfiolpürével, karfiolsteakkel, paradicsomsalsával és karamellás fokhagyma mártással

Ember tervez, piac végez... kiugrottam a piacra egy kis paradicsomért és ez lett a vége, vettem egy karfiolt, mert túl szép volt ahhoz, hogy ott maradjon. Akkor és ott még nem tudtam mi lesz a sorsa, de megvettem... Hazaérvén újra kellett gondolnom az aznapra kitalált ebédet, mert eredetileg nem szerepelt a menüben karfiol. És akkor jött az isteni szikra, karfiolsteaket csinálok magamnak :) oké és a leeső darabok? A leves addigra már fix volt,így jött a másik  ötlet, csinálok belőle karfiolpürét, de sajtosat mert az a tuti. A harcsa adott volt, ha már vettem paradicsomot miért ne csinálhatnék egy kis salsát belőle??? Imádjuk... oké...A férjem a karfiolt nem szereti, rendben, neki lesz tepsiben sült krumpli... oké... de azért kellene valami kis mártás, karamellás fokhagyma, remek. Na hajrá :)

Hozzávalók:

Grillezett harcsa:
2 afrikai harcsafilé 2-3 darabra vágva
só, bors, citrom

Karfiolsteak:
karfiol
só, bors,
római kömény, chili

Karfiolpüré
a karfiolsteakből megmaradt karfiolrózsák
só, bors
vaj
1 marék reszelt sajt

Paradicsomsalsa:
3-4 paradicsom héj nélkül
1/4 lilahagyma
1 gerezd fokhagyma
só, bors
petrezselyem
olaj

Karamellás fokhagymamártás
4-5 ek cukor
víz
tejszín
4-5 gerezd fokhagyma
só, bors


Kezdjük a halacskával. A filéket megmossuk, szárazra töröljük, 2-3 darabra vágjuk. Alaposan besózzuk és félretesszük.

A karfiolsteakhez az egész fej karfiolról leszedjük a leveleket, megmossuk, szárazra töröljük. Kettévágjuk, a torzsáját benne hagyjuk, mert az fogja a steaket egybe tartani. Attól függően, hogy mekkora a karfiol a közepétől kezdve centis szeleteket vágunk. Nekem 3 szelet sikerül, a többit félretesszük a püréhez. Egy tepsibe sütőpapírt teszünk, kókuszolajjal megkenjük a karfiolsteak mindkét oldalát, sózzuk- borsozzuk, római köményt és chilit szórunk rá, majd előmelegített 240 fokos sütőben kb 40 percig sütjük. Félidőben óvatosan megfordítjuk a karfiolsteakeket.

A maradék karfiolt sós vízben puhára főzzük, majd leöntjük a róla vizet, egy jókora vajat adunk hozzá és villával összetörjük. Belekeverjük a marék reszelt sajtot és borsozzuk.

Késes aprítóba tesszük a paradicsomot, a lila hagymát és a fokhagymát, meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, petrezselymet adunk hozzá és összeaprítjuk. Ennél egyszerűbben nem is készíthetnénk salsát. 

A mártáshoz karamellt készítünk, amikor már elolvadt a cukor, akkor beledobjuk a fokhagyma gerezdeket, átpirítjuk, de vigyázzunk, hogy a karamell ne égjen meg. Tejszínnel felengedjük, sózzuk borsozzuk,majd botmixerrel krémesítjük. 

Az előre besózott halat grill serpenyőben néhány perc alatt megsütjük, borsozzuk és citrommal locsoljuk meg.

Jó étvágyat hozzá!

Megjegyzések