Fish & chips

Az angolok nemzeti eledele, ami gyorsan és könnyen elkészíthető. Ha teljesen autentikus szerettem volna lenni, akkor tőkehalból készítettem volna, de "csak" tonhalat kaptam....

Hozzávalók:

4 db halfilé
5 dkg liszt
5 dkg kukorica keményítő
1 tojás fehérje
1 tk sütőpor
1,5 dl hideg szénsavas ásványvíz vagy sör
só, bors,
olaj
4-5 burgonya

A lisztet keverjük el a sütőporral, a keményítővel és a vízzel, sózzuk-borsozzuk. A tojásfehérjét keverjük habosra, nem keményre, csak habosra és adjuk hozzá a lisztes keverékhez. Nem kell csomómentesre elkeverni, mert akkor a szénsavat is kikeverjük a tésztából. Nagyjából dolgozzuk össze az anyagokat.
A halról a nedvességet itassuk fel, sózzuk be és mártsuk bele a kissé sűrű tésztába majd süssük 4-5 percig bő forró olajban.
A burgonyát hámozás és mosást követően vágjuk hasábokra és sós vízben főzzük 8 percig. Öntsük le róla a vizet, konyhai papírtörlővel itassuk le róla a nedvességet és olajban süssük szép barnára.
A megmaradt tojássárgájából készíthetünk majonézt :)
Jó étvágyat hozzá!


Chips helyett sült cékla

Megjegyzések