Csülök római tálban sütve

Mi sülhet ki abból, ha egy nagy adag hagyma és fokhagyma  ágyon sütünk meg egy szép darab csülköt római tálban? Egy rendkívül omlós, fűszeres húsistenség ropogós bőrkével....
a minap édesanyámmal egy bisztróban ebédeltünk, ahol (többek között) megkóstoltuk a csülökpörköltet is. Ekkor hasított belém a gondolat, hogy milyen régen is ettem csülköt. Péknét nem mertem készíteni, mert a csülök amúgy sem egy diétás étel és nem szerettem volna megfejelni a vele sült burgonyával... így maradt a csülök és a hagymaágy :)

Hozzávalók:
1-1,2 kg csülök csont nélkül
4-5 fej hagyma felkarikázva
6 gerezd fokhagyma felszeletelve
1 dl sör
só, bors, őrölt kömény

A csülköt befűszerezzük és néhány órát pihentetjük. Ezalatt beáztatjuk a római tálat is. Majd miután kiöntöttük a tálból a vizet, a felszeletelt hagymával és fokhagymával kibéleljük a tálat. Erre a hagymaágyra tesszük a csülköt, ráöntjük a sört és lefedjük a tálat. Hideg sütőbe tesszük a római tálat. Azért nem előmelegített sütőbe, mert a hirtelen hő hatására megrepedhet a római tál. 180 fokra melegítjük a sütőt és így sütjük a csülköt kb 2-2,5 órán keresztül. Majd levesszük a tál fedelét és szép ropogósra sütjük, olykor-olykor megkenhetjük a csülköt a maradék sörrel. Kínálhatjuk pirított burgonyával, vagy párolt káposztával.
Jó étvágyat hozzá!




Megjegyzések