Gombaleves

Mivel minden adva volt hozzá, nem volt kérdés, ma gombaleves lesz ebédre. Szeretem sárgarépával és vajgaluskával, tárkonnyal és ha van, tejszínnel készíteni.

Hozzávalók:
25 dkg gomba szeletekre vágva
1-2 sárgarépa félkarikára vágva
1/2 fej vöröshagyma kis kockára vágva
1-2 gerezd fokhagyma összezúzva
só,bors,tárkony
1 tojás
1 kkvaj
liszt
tejszín

Olajon megdinszteljük a hagymát, majd mehet rá a répa és a fokhagyma. Néhány perc párolás után beletesszük a felszeletelt gombát is, sózzuk borsozzuk és fedő alatt pároljuk. Megszórjuk 1-2 kanál liszttel (ezt nevezik staubolásnak, azaz lisztszórásos sűrítésnek) és felengedjük vízzel. Fedő alatt 10 percig főzzük. Közben a tojást kikeverjük a vajjal és annyi liszttel, amennyit felvesz. Ne legyen túl lágy, különben főzés közben szét fog esni a galuska. Kis kanállal a forrásban lévő levesbe szaggatjuk, 3-5 percig főzzük, beleöntjük a tejszínt, egyet forralunk rajta és beleszórjuk a tárkonyt.Ha van petrezselymet is tehetünk a levesbe.
Jó étvágyat hozzá!


Megjegyzések