Disznótoros burgonyával és párolt lilakáposztával

Igazi téli "csemege"! Most még csak ősz van, de ki tud tovább várni???? Minden évszaknak meg van a maga étele, és én pont emiatt imádom az őszt / a telet: kiadós, testes, "nehéz" ételek időszaka következik, csupa finomság, ami a kánikulában szóba se jöhet. Azért hogy tavasszal ne legyek rosszul a télen felhalmozott tartalék mértékétől, ezeket az ételeket is próbálom kicsit egészségesebben elkészíteni, illetve sűrűbben kellene látogatást tenni a fitnesz teremben...

Hozzávalók:
ízlés szerinti hurka-kolbász: 2 véres, 1 májas hurka és 1 kolbász
5-6 szem közepes burgonya kockára vágva
1 fej vöröshagyma kockára vágva
1 közepes lilakáposzta gyalulva
só, bors, őrölt kömény
cukor, ecet

Kevés olajon megdinszteljük a hagymát, majd mehet rá a gyalult káposzta. fűszerezzük és fedő alatt puhára pároljuk. Ha van otthon balzsamecet, tegyünk bele egy keveset, mert hihetetlen finom, enyhén karamellás ízt ad a káposztának. Kb fél óra alatt el is készül a párolt káposzta.
Közben a felkockázott burgonyát tegyük tepsibe, kevés olajat öntsünk rá és helyezzük el a burgonyaágyon a disznóságokat, amiket egy fogpiszkálóval néhány helyen szurkáljunk meg. Fagyos zsír helyett és egy egy kanálka olajjal szoktam meglocsolni a hurkákat és a kolbászt. Kevés vizet öntsünk még a tepsibe és langyos sütőbe tegyük, a hőmérsékletet csak ekkor tekerjük feljebb, hogy fokozatosan melegedjen. Kb 50 percig süssük, félidőben fordítsuk meg a hurkákat és a kolbászt, hogy szépen megpiruljanak. A kolbászból kisülő zsír finoman megfűszerezi a burgonyát. Hozzá a párolt káposzta.... hmmm mennyei. Kínálhatunk mellé reszelt tormát, mustárt, ki mit szeret.
Jó étvágyat hozzá!

Megjegyzések