Lúdláb torta

Férjem szülinapjára készült.... naggyon finom lett, csak az volt a baj, hogy hamar elfogyott!
Hozzávalók: 26 cm-es tortaformához

A kakaós piskótához:
3 tojás
70 g cukor
10 g kakaópor
2 evőkanál olaj
70 g finomliszt
1 kávéskanál sütőpor

A krémhez:
300 ml tejszín
150 g cukor
200 g vaj
150 g étcsoki
1/2 csomag habfix

Meggybefőtt

A tetejére:
150 g étcsoki 
1 1/2 evőkanál étolaj

Elkészítés:

A krémmel kezdünk. 200 ml tejszínt, a cukrot, a vajat és az étcsokit egy lábosban kevergetve felforrósítjuk, amíg minden alkotórész teljesen el nem olvad.  Jól behűtjük.

A piskótalaphoz az egész tojásokat, a cukrot és a kakaót habverővel felverjük, hozzáadjuk az olajat, majd a lisztet, amiben a sütőport elkevertük és óvatosan összeforgatjuk. Sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk a masszát és 180 fokra melegített sütőben sütjük.  Ha kihűlt a piskótalap, kivesszük a formából, lehúzzuk az aljáról a sütőpapírt. A tortalapot tortatányérra helyezzük és a tortagyűrűvel újra körbezárjuk. Ha nincs tortagyűrű, akkor a kapcsos tortaforma is megteszi.

A behűtött krémet habverővel habosítjuk. A maradék 100 ml tejszínt a habfixálóval keményre verjük és a csokis krémhez adjuk. Szintén habverővel alaposan összekeverjük. Ízlés szerinti mennyiségű meggybefőttet adunk hozzá és a piskótalapra kenjük.

A csokimázhoz a csokit az étolajjal vízgőz felett megolvasztjuk és ráöntjük a torta tetejére.  Nem kell semmilyen eszközzel elsimítani elég a tortát  finoman, több irányban megbillenteni és a csoki szépen szétfolyik a tetején.
Meggybefőttel díszítjük, mielőtt a csokimáz megszilárdul. Én még egy kis tejszínhabbal is kidekoráltam.
Pár órára hűtőbe tesszük, majd vékony pengéjű késsel finoman körbevágva, eltávolítjuk a tortagyűrűt.
A receptért köszönet Citromhabnak


Nem annyira tetszetős, de annál finomabb. Gyakorolni kell :)

Megjegyzések