Cukkinis quiche

Imádnivaló ez a lotaringiai lepény! Az alapja egy omlós tészta, amit megpakolhatunk minden földi jóval, leöntjük egy tojásos tejszínnel és összesütjük. A feltét bármi lehet, eredeti klasszikushoz, ami a Quiche Lorrainre, húsos szalonnára, tojásra és tejszínre van szükség. De tehetünk bele sajtot, hagymát, akár húsfélét  is (csirkemellet vagy darált húst), bármilyen idényzöldséget.
És ez a lényege: a variálhatósága. A tésztát készíthetjük magunk is, de én általában gyorsfagyasztott leveles tésztát használok...

Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta
2 fej lila hagyma kockára vágva
3-4 gerezd fokhagyma felszeletelve
10 dkg szalonna csíkokra vágva
50 dkg cukkini meghámozva, lereszelve
3 tojás
4 dl főzőtejszín
só, bors, szerecsendió

A leveles tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni. Egy kanál olajon lepirítjuk a szalonnát, majd hozzáadjuk a hagymákat és összepároljuk. Ha elkészült, félretesszük kicsit kihűlni. A reszelt cukkinit megsózzuk, hogy a levét kieressze. Keverjük össze tejszínt a tojásokkal és ezt is tegyük félre. A felengedett tésztát fél centi vékonyra kinyújtjuk és kibélelünk vele egy piteformát, úgy hogy a forma szélére is kerüljön a tésztából. Ha nincs piteformánk, akkor egy sima kis méretű tepsi vagy hőálló tál is megteszi. A tésztára tegyünk alufóliát, amire valamilyen nehezéket, pl szárazbabot és így tegyük a sütőbe 10 percre. Sütés után a keletkezett hólyagokat villával szúrjuk ki és egyengessük el a tésztát. Erre a vakon sütésre (a tészta töltelék nélküli elősütését hívják így) azért van szükség, hogy tejszínes-tojásos massza ne áztassa majd el az ételünket. Az elősütött tésztánkra egyenletesen terítsük el a kifacsart reszelt cukkinit és a szalonnás-hagymát is, szórjuk meg sajtkockákkal és öntsük rá a tejszínes-tojásos szósz és süssük 30-40 percig amíg a szósz megszilárdul. Friss salátával kínáljuk.
Jó étvágyat hozzá!

Megjegyzések