Francia hagymaleves

Vagy inkább egytálétel? Remek étel! Csodálatos, hogy néhány fej hagymából és száraz kenyérből mit tud kihozni az ember. Anno a szegények eledele volt, mára pedig egy közkedvelt levessé vált. Többféle változata létezik, de én az "eredeti" készítem és szeretem.

Hozzávalók:
5-6 vöröshagyma vékonyan felszeletelve
némi liszt a sűrítéshez
ételízesítő, bors
pirítós, reszelt sajt

Kevés olajon fedő alatt 20 percig dinszteljük a hagymát. Megszórjuk 1-2 kanál liszttel, majd jól elkeverjük (ez a staubolás = lisztszórásos sűrítés) és vízzel felengedjük. Fűszerezzük ételízesítővel és borssal, majd mérsékelt tűzön fél órát főzzük. Pirítóssal és reszelt sajttal kínáljuk. 
Készíthetjük alaplével is, tehetünk bele száraz fehér bort is, tálalható  cipóban is. Ebben az esetben a cipó belsejét alaposan és óvatosan kikaparjuk és a sütőben alacsony hőmérsékleten szárítjuk. 
Jó étvágyat!


Megjegyzések