Pizza

A megunhatatlan és örök kedvenc a pizza. Rengeteg próbálkozás után végre meg van a számunkra tökéletes pizzatészta receptje. A világ legegyszerűbb tésztája, és mégsem az. Nem szoktam túlbonyolítani ezt az ételt sem, mert az egyszerűség híve vagyok. Ez a mennyiségből 2 tepsi vékony tésztás pizza lesz.

Hozzávalók
1/2 kg liszt
1 zacskó élesztő
nagy csipet só, cukor
2 ek. olívaolaj

Az összes hozzávalót jól összedolgozzuk annyi langyos vízzel, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. A tésztacipó tetejét megszórjuk liszttel és letakarva fél órát pihentetjük. Ezalatt elkészítjük a pizzaszószt, amihez kevés olajat felmelegítünk, megpirítunk benne 2 gerezd apróra vágott fokhagymát, beleteszünk egy doboz (500ml) passzírozott paradicsomot. Többfélét kipróbáltam már, kétféle jött be igazán, a Kecskeméti üveges sűrített paradicsom és az Aldiban kapható 1/2 literes passzírozott paradicsom. Tehát beletesszük a paradicsomot, só-bors-édesítőszer és sok sok bazsalikom. Egyet forralunk rajta és kész. 

A megkelt tésztát 2 cipóra osztom és lisztezett deszkán megpróbálom téglalap alakúra kinyújtani. Eleinte különböző amőba formákat sikerült alkotnom, de mostanában hellyel közzel sikerül a téglalap.... A tészta így nyersen általában fél centinél vékonyabb, mert sülés közben még úgyis dagad egy kicsit. Ha a nyújtással kész vagyunk, akkor átteszem egy sütőpapírral bélelt tepsibe, megkenem a kicsit kihűlt pizzaszósszal és jöhetnek a feltétek. A férjem pizzából a sima margarétát, vagyis a sima sajtosat szereti, így a szószra neki már csak sok sok reszelt sajt kerül. Nekem jöhet bármi, ami a hűtőben van: hagyma, kolbászkarikák, tojás (ügyesen a tészta közepére ütöm a tojást és ha kicsit meg is folyik, nem kerül a tészta alá és tökéletes tükörtojás sül a pizzára.), erős paprika, tényleg, ami van és természeten sajt. 
Előmelegített sütőben (180 fok, alsó rácson) kb 12 percig sütöm, amíg a tészta alja kicsit megbarnul, ropogós lesz.
Jó étvágyat!





Megjegyzések