2011. november 13., vasárnap

Frankfurti leves

Imádom ezt a levest (is), szeretem a savanykás ízét, az egyszerűségében rejlő nagyságot. Fél kiló savanyú káposztából és egy csomag virsliből csodás leves készíthető.


Hozzávalók:
1/2 kg savanyú káposzta, összevágva
2 fej vöröshagyma apróra vágva
3 gerezd fokhagyma apróra vágva
1 csomag virsli felkarikázva
olaj, ételízesítő, bors
őrölt kömény
pirospaprika
petrezselyem
liszt
tejföl
ízlés szerint ecet

Olívaolajon megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát, majd rádobjuk a fokhagymát is, megszórjuk pirospaprikával összekeverjük és beletesszük a káposztát. Én nem szoktam átmosni a savanyú káposztát, mert pont az ízétől fosztanám meg. Tehát a fazékban van már a káposzta is, jól összekeverjük és annyi vízzel engedjük fel, hogy bőven ellepje. Elvégre levest főzünk. Mehetnek bele a fűszerek, de az ételízesítővel óvatosan bánjunk. Lefedve, közepes lángon főzzük, míg a káposzta megpuhul. Ez kb 30-40 percet vesz igénybe, én szeretem ha a káposzta kicsit ress (ropogós) marad. Amint megfőtt a káposzta, beletesszük a virsli karikákat és a lisztből és tejfölből készített habarást is. Ha esetleg nem volt elég savanyú a káposzta, akkor kevés ecetet adjunk a leveshez. Én extra savanyúan szeretem :-) Forralunk a levesen még egyet, megszórjuk petrezselyemmel és tálalhatunk. Friss kenyérrel kínáljuk.
Jó étvágyat!